Basarabia e România, în Parlamentul României

Foarte mulți parlamentari au lăsat acasă costumul miercuri pentru a purta tricouri inscripționate cu mesajul Basarabia e România – 27 martie 1918. Inițiativa vine pe cale parlamentară din partea grupului Prietenii Unirii, care reunește deputați și senatori din toate partidele politice.

Plenul celor două camere ale Parlamentului s-au umplut de tricouri bleumarin pe care scria cu galben mesajul BASARABIA E ROMÂNIA 27 martie 1918. Este sloganul promovat de societatea civilă, prin Platforma Unionistă Acțiunea 2012, și a putut să fie zărit în ultimii ani în toate mediile, de la graffiti la manifestări stradale și dezbateri academice.

Prin acest gest, parlamentarii marchează împlinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, prin care Sfatul Țării, organ al Republicii Democratică Moldovenească, decidea cu majoritate de voturi:

 În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România.

Grupul Prietenii Unirii s-a constituit pe 10 februarie la propunerea Platformei Unioniste Acțiunea 2012 iar membrii și-au asumat ca pe cale legislativă, de lobby, de reprezentare, prin acțiuni de imagine și de intermediere a dialogului cu celelalte instituții, să implementeze proiecte concrete pentru unirea României cu Republica Moldova
parlamentari1

parlamentari2

parlamentari3

Totodată, mai mulți parlamentari ai acestui grup au susținut discursuri prin care au marcat ziua de 27 martie 1918 precum și realitățile istorice și actuale. Deputatul de Iași, Sorin Iacoban, a ținut un discurs de 6 minute prin care a spus că Basarabia e pământ românesc iar ziua de 27 martie trebuie să ne rămână adânc întipărită în minte. Iacoban consideră că nicio națiune din lume nu poate refuza dreptul românilor de pretutindeni de a se uni într-un singur stat național, suveran și independent:

 

Reamintim că mii de oameni vor ieși în stradă la Chișinău, duminică, 29 martie, de la ora 14:00 la MAREA ADUNARE TRICOLORĂ . De oriunde ai fi, românii sunt rugați să participe cu un steag tricolor.
UNIREA FACE PUTEREA

Lasă un comentariu