ELENA ALISTAR, unica femeie – membru al Sfatului Ţării

elena alistar
In istoria Basarabiei au existat personalităţi care au demonstrat, în clipele cele mai grele, capacităţi extraordinare, tot ele au dominat opinia publică cu o modestie iesită din comun. Un exponent veritabil al acestei cohorte a fost unica femeie membru al Sfatului Ţării, Elena Alistar.

S-a nascut în anul 1873, în comuna Vasal, judetul Ismail, în familia preotului Vasile Balan. Dragostea faţă de neam i-a fost cultivată încă din casa părintească. A învăţat la Şcoala Eparhială din Chişinău, apoi s-a căsătorit cu preotul Dumitru Alistar. În memoria sătenilor a rămas doar ca o simplă preoteasă, dar soarta a orînduit ca ea să treacă prin multe si grele încercari.

Elena Alistar avea o fire dîrză, hotarîtă şi o preocupare deosebită pentru cei rămaşi acasă. Aptitudinile sale speciale şi le-a manifestat în repetate rânduri: drept exemplu putem lua activitatea ei publicistică. În articolele publicate promova ideea de Unire a guberniei Basarabia cu România.
Aceasta primeşte un ajutor nemijlocit din partea Ligii Naţionale a românilor, în fruntea căreia se afla cunoscutul scriitor şi profesor Constantin Stere. Elena Alistar a educat un contingent mare de ţărani propagandişti pentru a răspîndi ideile nationaliştilor români printre moldovenii din gubernia Basarabia. Memorabila Elena Alistar a avut un rol unic prin acţiunile sale patriotice: aceasta a lansat zvonurile despre războiul cu România dar în acelaşi timp a afirmat cu o totală seriozitate: “…că locuitorii băştinaşi nu au de ce se teme, deoarece românii nu fac rău nimanui şi vor ocupa Basarabia in linişte si pace.

Derularea evenimentelor a luat, însă, un alt fagaş, Rusia si România pomenindu-se in aceeaşi tabără de aliaţi. În momentul când trupele germane au ocupat Bucureştiul şi toată elita Ţării se retrase la Iaşi, ajutorul rusesc era considerat ca o unică speranţă pentru salvare, deşi intuiţia Elenei şi a adepţilor săi în cele din urmă s-a dovedit a fi justă.

La 13 ianuarie 1918 armatele româneşti au intrat pe teritoriul Basarabiei.
La acea vreme Elena Alistar era unica femeie-deputat în Sfatul Ţării. Printre cei 139 de delegaţi ai diverselor partide şi mişcări, glasul ei ferm avea o pondere deosebită, aceasta simbolizînd femeia Basarabiei.
Cînd şedinţa Sfatului Ţării a fost declarată deschisă şi s-a recitat “Deşteaptă-te, române” pe faţa acesteia şi a adepţilor săi au curs şiroiae de lacrimi. Se realiza că ei sunt unica speranţă a viitoarelor generaţii, a copiilor chinuiţi de atîta durere. Elena Alistar a fost aleasă de Liga Femeilor din Basarabia în postul de preşedinte, ceea ce însemna speranţa vie a tuturor femeilor chinuite şi asuprite de-a lungul anilor. Şi organizaţia Crucii Roşii din ţinut a apelat la serviciile şi autoritatea distinsei femei.
In anul de pomină 1918 Elena Alistar a fost prezentă nu numai la întrunirile Sfatului Ţării, ci şi în paginile ziarelor locale. La 10 februarie 1918 publică un anunţ care are mai mult temperamentul unui apel: “Către moldovenii din Basarabia! Vouă, tuturor, mă adresez cu această scrisoare pornită din adîncul sufletului meu, ce bate în folosul neamului”.

Un alt apel este expus a doua zi, acesta, însă, fiind ca o ultima rugă la adresa românilor dezorientaţi: “acum ori niciodata!” Elena Alistar era ferm convinsă de alegerea sa luptînd trup şi suflet pentru a ghida paşii poporului, încercînd să semene şi pe ogorul conştiinţei basarabene seminţe fragede de patriotism!
În nenumărate rînduri aceasta a prezentat articole ce aveau drept scop trezirea conştiinţei nationale! Iar pentru a confirma cele spuse, luăm ca exemplu scrisoarea femeilor basarabene, care încă o dată îndeamna femeile la luptă pentru drepturile lor.

Aceasta a lăsat în urmă un popor ce o admira si o iubea, dar care, cu părere de rău, în momentele cele mai grele – cînd Elena Alistar se afla în pericolul de a fi extrădată Uniunii Sovietice – nu a fost alături de ea. Dar nu acesta a fost motivul durerii sale, ci faptul că idealul pentru care a luptat o viaţă s-a spulberat ca prin minune în momentul cînd Basarabia din nou era sub oblăduire straină. O viaţă dedicată patriei, o viaţă închinată patriei, o viaţă sacrificată pentru un ideal! Această afirmaţie mă bucură dar în acelaşi timp mă pune pe gînduri: de ce anume cei mai de seamă şi unici patrioţi ai neamului românesc sunt daţi uitării şi puşi în umbră, de ce anume ei, cei care au luptat pentru noi sunt pedepsiţi prin uitare şi indiferenţa noastră?

Inga CARACAŞ,
eleva cl. IX- „B”, Liceul „Spiru Haret”

2 răspunsuri sa “ELENA ALISTAR, unica femeie – membru al Sfatului Ţării”

  1. Daca vrei o fotografie cu Elena Alistar o gasesti la adresa de mai sus.

  2. Inga…asta-i un verisor de al tau…cum pot sa iau legatura cu tine caci nu te gasesc nicaieri…??? e-mail-ul meu este: iuliancaracas@yahoo.it

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: