De Ziua Unirii la Chisinau s-a scandat UNIRE!

2008, Chisinau…

Moldova.ORG – O suită de manifestaţii dedicate aniversării a 90 de ani de la adoptarea de către Sfatul Ţării a Declaraţiei de Unire a Basarabiei cu România a fost organizată joi, 27 martie, de Forul Democrat al Românilor din R.Moldova, revistele de istorie şi cultură „Cugetul” şi „Destin Românesc”, membrii grupului de iniţiativă „Sfatul Ţării”, precum şi Asociaţia Istoricilor din Moldova. Potrivit organizatorilor, cu această ocazie, la Chişinău au sosit oaspeţi de onoare din diferite zone ale României. Aceştea, împreună cu gazdele, au mers de dimineaţă la serviciile divine oficiate de Bisericile Mitropoliei Basarabiei întru comemorarea membrilor Sfatului Ţării, care au votat Declaraţia de Unire de la 27 martie 1918. La cimitirul central din strada Armenească au urmat momente de reculegere şi au fost depuse jerbe de flori la mormintele celor 10 membri ai Sfatului Ţării, care şi-au găsit aici odihna de veci. Mai târziu s-au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la busturile lui Mihai Eminescu, Nichita Stănescu şi Alexe Mateevici de pe Aleea Clasicilor.

În după amiaza zilei de joi, 27 martie, citeva sute de oameni au mărşăluit pe străzile capitalei din faţa actualului Parlament până la sediul Academiei de Muzica, Teatru şi Arte Plastice, unde, la 1918, se afla Sala de Şedinţe a Sfatului Ţării şi a fost votată Declaraţia de Unire a Basarabiei cu România. Oleg Brega, unul din organizatorii manifestaţiei a menţionat că membrii grupui de iniţiativă „Sfatul Ţării” vor face toate demersurile posibile ca in incinta acestei instituţii de invăţământ să fie inaugurat un muzeu dedicat Sfatului Ţării şi evenimentelor de la 1918.

Apoi, participanţii la manifestaţie au format un lanţ viu. Apucându-se de mâini, eu au mers în tăcere de la sediul Sfatului Ţării de altădată, pe strada care acum îi poartă numele, prin faţa Parlamentului din centrul capitalei, ajungând în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Aici li s-au alăturat şi alţi manifestanţi. În luarea sa de cuvânt, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco a declarat că împlinirea a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă este un eveniment care marchează viaţa noastră, aşa cum a marcat-o pe a părinţilor şi binicilor noştri. „Noi nu putem rămâne indiferenţi, mai ales că, spiritul nostru este românesc, iar viitorul nostru nu poate fi decât românesc şi european. Să nu ne fie frică de cei care ne-au furat trecutul şi prezentul. Acum ei vor să ne mai fure şi viitorul. Dacă vom fi curajoşi, Dumnezeu ne va ajuta să scăpăm de comunism pentru totdeauna”, – a mai declarat Vitalia Pavlicenco. Participanţii la manifestaţia din Piaţa Marii Adunări Naţionale au scandat „UNIRE!” şi „LIBERTATE!”.

Din Piaţa Marii Adunări Naţionale acţiunile dedicate Zilei Unirii Basarabiei cu România au fost transferate în sala mare a centrului „Leogrand”, unde au continuat până după ora 20 seara. La încheierea simpozionului dedicat aniversării a 90 de ani de la votarea Declaraţiei de Unire, participanţii au revenit la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din Piaţa Marii Adunări Naţionale unde au aprins o mare de lumânări.

Un răspuns sa “De Ziua Unirii la Chisinau s-a scandat UNIRE!”

  1. Toate gandurile de sprijin din partea mea. sa fie unirea si libertate, dar fara varsare de sange si violenta. Tipul va avea grija sa sorteze lucrurile…aveti incredere in asta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: